5 IUNIE – ZIUA MONDIALA A MEDIULUI

5  IUNIE  –  ZIUA  MONDIALA  A  MEDIULUI

”Alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul, care face planeta noastră să fie locuibilă,  vin toate din natură. Totuși, în această perioadă excepțională, natura ne trimite un mesaj: pentru a ne îngriji de noi înșine trebuie să avem grijă de natură. E timpul să ne trezim. Să acționăm. Să ridicăm vocea. Este timpul să ne întoarcem  mai mult către Oameni și Planetă. Este Ziua Mondială a Mediului, este Timpul pentru Natură”, este mesajul ONU de Ziua Mondială a Mediului 2020.

Ziua Mondială a Mediului, care se sărbătorește în data de 5 iunie a fiecărui an, reprezintă un semnal de alarmă și un îndemn de a acționa unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat pentru generațiile viitoare.

Ziua Mondială a Mediului 2020 este marcată de efectele pandemiei de coronavirus, care a afectat întreg globul pamântesc și a demonstrat cât de vulnerabili ne face accentuarea declinului biodiversității și cât de esențială este pentru societatea noastră buna funcționare a sistemului alimentar.

Pentru a readuce natura în viața noastră și pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, recent, Comisia Europeană a adoptat două strategii cuprinzătoare care se consolidează reciproc: o nouă  strategie a UE privind biodiversitatea pentru 2030 și strategia „De la fermă la consumator”.

Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 abordează factorii-cheie ai declinului biodiversității – cum ar fi utilizarea nesustenabilă a terenurilor și a mării, supraexploatarea resurselor  naturale, poluarea și speciile alogene invazive. Aceasta își propune să pună biodiversitatea Europei pe o cale de redresare până în 2030, cu beneficii pentru oameni, climă și planetă. O parte de bază a Pactului verde european, Strategia de biodiversitate va susține, de asemenea, o redresare ecologică în urma pandemiei.

Cea de a doua strategia „De la fermă la consumator” va permite tranziția către un sistem alimentar durabil al UE, care protejează securitatea alimentară și asigură accesul la o alimentație sănătoasă, produsă de o planetă sănătoasă.

Aceste două strategii, părți fundamentale ale Pactului verde european, vor sprijini redresarea economică a  UE și vor consolida robustețea societăților noastre la viitoarele pandemii și amenințări precum  impactul asupra climei, incendiile forestiere, insecuritatea alimentară sau focarele de boală, inclusiv prin sprijinirea unor practici mai durabile pentru agricultură, pescuit și acvacultură și prin abordarea protecției speciilor sălbatice de faună și floră și a comerțului ilegal cu acestea.

Așadar, pentru binele nostru, al tuturor, e foarte important să acționăm #PentruNatură!

Comunicatul integral aici

Vă reamintim că puteți  beneficia de informaţii, consiliere şi răspunsuri la întrebări despre Uniunea Europeană, prin intermediul Centrului de informare europeană Europe Direct Bistriţa – vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud. Contact: Monica Muresan – Coordonator, Bistriţa, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: europedirect@cciabn.ro, http://www.europedirectbistrita.ro/.

 

Categories: Stiri