COVID-19: Comisia majoreaza bugetul pentru zborurile de repatriere si rezerva rescEU

In data de 27 martie, Comisia Europeana a propus alocarea a 75 de milioane de euro din bugetul UE pentru a ajuta statele membre sa repatrieze cetatenii UE si pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale rescEU.

Comisarul Johannes Hahn, responsabil de bugetul UE, a declarat: „Masura adoptata astazi reprezinta înca o ilustrare a modului în care bugetul UE poate aduce valoare adaugata cand si unde este cea mai mare nevoie. Acesta este, de asemenea, un exemplu perfect de solidaritate si cooperare europeana.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Întoarcerea în siguranta a cetatenilor nostri este prioritara. Facem tot ce ne sta în putinta pentru a ne asigura ca îsi regasesc familiile cat mai curand posibil în aceasta perioada dificila. As dori sa le multumesc statelor membre pentru eforturile depuse în acest demers. Centrul nostru de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta lucreaza 24 de ore din 24 împreuna cu statele membre pentru a raspunde cererilor acestora”.

Zboruri de repatriere

Cu ajutorul zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protectie civila al Uniunii si cofinantate de UE, de la începutul epidemiei au fost deja repatriate în Europa 2 312 persoane din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine si Capul VerdeCautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••. În zilele urmatoare sunt prevazute peste 80 de zboruri de repatriere suplimentare.

În cadrul mecanismului de protectie civila al UE, UE contribuie la costurile zborurilor de repatriere care transporta resortisanti ai mai multor state membre, pe baza principiului solidaritatii.

Rezerva rescEU

Prin propunerea Comisiei Europene, bugetul total al primei rezerve rescEU de echipamente medicale (ventilatoare, masti de protectie si materiale medicale esentiale), va fi majorat la 80 de milioane EUR.

Context

Pentru a asigura finantarea acestor operatiuni, Comisia a prezentat un proiect de buget rectificativ – o propunere de reorganizare a unei parti a cheltuielilor UE pentru acest an în conformitate cu cele mai recente prioritati.

Proiectul de buget rectificativ prevede, de asemenea:

– acordarea unei asistente în valoare de 350 de milioane EUR Greciei pentru gestionarea migratiei, suma care se adauga ajutorului de urgenta în valoare de 350 de milioane EUR alocat deja, în conformitate cu angajamentulCautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• luat de presedinta von der Leyen în timpul vizitei sale în aceasta tara;

– alocarea a 3,6 milioane EUR pentru Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor, cu scopul de a spori capacitatea de identificare, evaluare si comunicare a amenintarilor la adresa sanatatii umane cauzate de bolile transmisibile si, în special, de a spori capacitatea de expertiza în contextul crizei cauzate de coronavirus;

– un ajutor de 100 de milioane EUR pentru a permite Albaniei sa se refaca dupa cutremurul devastator din 26 noiembrie 2019; aceasta suma reprezinta o parte din angajamentul de 115 milioane EUR al Comisiei si din angajamentul total de 1,15 miliarde EUR;

– alocarea a 3,3 milioane EUR suplimentare pentru a consolida bugetul 2020 al Parchetului European (EPPO). Aceste fonduri vor permite, de exemplu, Parchetului European sa recruteze mai rapid personal calificat si sa achizitioneze echipamente IT pentru a începe lucrul la primele cazuri. Împreuna cu sprijinul pentru gestionarea cazurilor, care a fost mobilizat deja la începutul acestui an, pachetul total alocat EPPO pentru 2020 este, asadar, majorat cu 48 %.

Etapele urmatoare

Parlamentul European si Consiliul sunt invitate sa aprobe modificarile bugetare cat mai repede posibil, pentru a se asigura ca fondurile pot ajunge acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele.

Informatii preluate de pe  site-ul web Reprezentantei CE în Romania.

Categories: Stiri