Îmbunătățirea epidemiologiei și vindecarea publică

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Finanțarea de urgență de la Horizont 2020 permite cercetătorilor să lucreze imediat pentru a face față focarului Coronavirusului pe mai multe fronturi. Văzând comunitatea de cercetare în acțiune atât de rapid ne oferă noi speranțe că în curând vom fi cu un pas mai aproape de obiectivul nostru de a opri răspândirea virusului. ”

Comisia Europeană a lansat o cerere de exprimare a interesului intitulată „SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020: Avansarea cunoștințelor pentru răspunsul clinic și de sănătate publică la epidemia [COVID-19]”, cu un buget de 48,5 milioane EUR.

O astfel de reacție rapidă este posibilă prin linia bugetară permanentă pentru fondurile de cercetare de urgență pe care Comisia le menține în cadrul programelor de lucru Orizont 2020 pentru cercetarea în domeniul sănătății. Aceasta a permis crearea unei liste scurte de 17 proiecte pentru finanțarea anunțată de CE la 6 martie 2020, la care s-a adăugat un al 18-lea proiect la sfârșitul lunii martie. În total, cele 18 proiecte implică 140 de echipe de cercetare din întreaga UE și dincolo de care vor lucre pentru: – Dezvoltarea de noi vaccinuri. Cercetarea se va concentra pe dezvoltarea unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care va fi utilizat pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament. – Puncte de îngrijire cu teste de diagnosticare rapidă.

Eforturile sporite se vor concentra pe a permite lucrătorilor din prima linie din domeniul sănătății să realizeze o diagnosticare mai rapidă și mai precisă, ceea ce la rândul său va reduce riscul de extindere viitoare a virusului. – Noi tratamente, în care se va adopta o abordare duală. În primul rând, accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în prezent în flux (inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și antivirale cu spectru larg) și, în al doilea rând, screeningul și identificarea moleculelor care ar putea acționa împotriva virusului, folosind tehnici avansate de modelare și calcul. – Îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv pregătirea noastră și răspunsul la focare. Aceste proiecte vor ajuta la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni și controla eficient răspândirea virusului, precum și pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale

La 30 ianuarie 2020, Comisia a lansat un apel special pentru apel special pentru exprimarea interesului de a sprijini cercetarea COVID-19, cu un buget inițial de 10 milioane EUR mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgență a programului de cercetare și inovare Orizont 2020.

Comisia a primit 91 de propuneri în termenul foarte scurt de două săptămâni. Experții independenți au finalizat evaluarea propunerilor în timp record. În paralel, datorită calității excelente a propunerilor primite, Comisia a mobilizat fonduri suplimentare pentru a sprijini un număr mai mare de proiecte. Solicitanții au fost anunțați la 4 martie. Mai mult, până, până la €45 milioane în finanțarea Orizont 2020 vor sprijini cercetarea suplimentară prin Inițiativa Medicamentelor Inovatoare – Innovative Medicines Initiative(IMI) (IMI), un parteneriat public-privat între Comisie și industria farmaceutică. Se preconizează un angajament la o scară similară din partea industriei farmaceutice, astfel încât investiția totală în apelul rapid lansat la 3 martie ar putea ajunge până la 90 de milioane EUR.

Aceasta înseamnă că suma totală din finanțarea cercetării coronavirusului, mobilizată de la Orizont 2020 și din industrie prin IMI, ar putea ajunge la aproape 140 de milioane EUR. Mai multe proiecte finanțate de UE deja contribuiela pregătirea și răspunsul la focarul COVID-19, așa cum este European Virus Archive – GLOBAL (EVAg), PREPARE projectși implicarea Comisiei în colaborarea globală de cercetare pentru pregătirea bolilor infecțioase rețeaua (GloPID-R).

Reamintim cetăţenilor că pot beneficia de informaţii, consiliere şi răspunsuri la întrebări despre Uniunea Europeană, prin intermediul Centrului de informare europeană Europe Direct Bistriţa – vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud. Contact: Monica Muresan – Coordonator, Bistriţa, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: europedirect@cciabn.ro, http://www.europedirectbistrita.ro/.

Categories: Stiri