SURE

Instrumentul SURE

 

SURE reprezintă instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență. El este utilizat  pentru combaterea consecințelor economice și sociale create pe fondul pandemiei COVID- 19 și însumează aproximativ 100 miliarde euro, sub formă de împrumuturi accesate de statele membre.

 Fig.1- https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-and-fiscal-policy-coordination/financial-assistance-eu/funding-mechanisms-and-facilities/sure_ro

Împrumuturile sunt acordate pentru  protejarea cetățenilor Uniunii Europene împotriva riscului de pierdere a locului de muncă, sprijinind astfel statele membre care se confruntă cu un procent mare de șomeri pentru a asigura posibilitatea acordării șomajului tehnic.

Cum se constituie sursa de finanțare pentru instrumentul  SURE?

Fondurile SURE sunt susținute de contribuția fiecărui stat membru, la valoarea totală a garanției, prin alocarea unei  cotei-părți care îi revine din venitul național brut (VNB) total al Uniunii Europene, pe baza bugetului UE pentru 2020[1]. Dobânda acestor împrumuturi este relativ mică, doarece Comisia nu impune costuri suplimentare celor la care s-a împrumutat de pe piețele financiare.

În susținerea acestui proces, Comisia Europeană emite obligațiuni cu impact social în vederea finanțării instrumentului SURE. Primul set de obligațiuni a fos emis în data de 21 octombrie 2020, în valoare de 17 miliarde euro a avut ca scop menținerea locurilor de muncă în statele membre.

Investitorii au fost interesați de aceste obligațiuni, mărind valoarea obligațiunilor, iar începând cu data de 27 octombrie 2020 obligațiunea a fost cotată la bursa din Luxemburg.

Comisia Europeană a stabilit ca următoarele măsuri sunt eligibile în cardul instrumentului SURE[2], pentru statele membre:

  • Acordarea șomajul tehnic
  • Scheme de program de muncă flexibilă (kurzarbeit)
  • Scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19
  • Sporuri acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora, în lupta cu pandemia Covid-19

România s-a împrumutat[3] în data de 01 octombrie 2020 cu suma de 4,099 mld euro prin aprobarea Memorandumului privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România.

Împrumutul s-a făcut în baza regulamentului (UE) 2020/672, iar perioada de accesare a împrumutului este de 18 luni de la data intrarii în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene, până la sfârșitul lunii martie 2022.

[1] https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-and-fiscal-policy-coordination/financial-assistance-eu/funding-mechanisms-and-facilities/sure_ro

[2] https://cursdeguvernare.ro/programul-sure-comisia-europeana-inca-nu-a-repartizat-romaniei-nici-un-euro-din-cei-31-de-miliarde-atrasi-prin-obligatiuni-ue.html

[3] https://mfinante.gov.ro/despre-minister/-/asset_publisher/uwgr/content/id/249993

Categories: Glosar