Turismul românesc în contextul pandemiei COVID19

Turismul românesc în contextul pandemiei COVID19

La 27 aprilie, a avut loc o videoconferință cu miniștrii UE care au discutat despre implicațiile pandemiei asupra turismului, despre măsuri de atenuare și strategia de redresare pentru ecosistemul turistic, care este unul dintre cele mai afectate de criză. În acest ecosistem regăsim ospitalitatea, agențiile de turism, operatorii turistici, companiile aeriene și alte forme de transport.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Vom avea nevoie de fonduri fără precedent pentru a depăși această criză. Este nevoie de un buget puternic al UE pentru a impulsiona redresarea europeană, dar și de o Uniune mai puternică și mai rezilientă. Vom avea nevoie de acțiuni rapide, de pragmatism și de creativitate pentru a redresa și a construi o industrie a turismului rezilientă și durabilă. Dar, mai presus de toate, această criză necesită solidaritate. Nicio țară nu o poate depăși singură.”

Au mai existat epidemii dar nici una atât de devastatoare ca prezenta criză. Spre exemplu epidemia SARS din anul 2003 a afectat sosirile globale de turism internațional cu 0,4%. Criza economică din 2009 a înregistrat o reducere de 4%, dar prezenta criză, conform OECD se previzionează o  economia turistică globală va fi afectată cu un procent care se poate situa între 45- 70 % .

Comisarul Thierry Breton enumeră patru componente esențiale pentru susținerea ecosistemului turistic :  lichiditate, mobilitate, siguranță și o strategie pe termen lung pentru un sector mai verde și mai digital.

Pachetul financiar este important și sunt câteva măsuri pe care Comisia Europeană le ia ți care ar trebui să fie complementare cu masurile luatela nivel național.  Prin inițiativa de investiții Coronavirus Response  autoritățile publice pot să redirecționeze sume neutilizate în cadrul Fondurilor structurale și de investiții europene pentru a injecta lichidități în întreprinderile cele mai afectate, inclusiv în industria turistică. Flexibilitate constă în faptul că alocările pentru 2020 pot fi mutate între fonduri și regiuni, pot fi utilizate acolo unde sunt cele mai necesare, indiferent de cerințele obișnuite de concentrare tematică. Co-finanțarea poate fi crescută temporar la 100%. Apoi , Comisia a deblocat 1 miliard de euro ca garanție pentru Fondul European de Investiții pentru a emite garanții speciale pentru finanțare disponibilă de până la 8 miliarde de euro, stimulând băncile și alți creditori să ofere lichiditate pentru 100.000 de IMM-uri europene și mici companii cu capital mediu. Pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii există inițiativa temporară SURE – Sprijin pentru atenuarea riscurilor de șomaj în caz de urgență, prin care sunt ajutate  statele membre să acopere costurile schemelor naționale de muncă pe timp parțial, prin asistență financiară de până la 100 de miliarde de euro. Desigur că aceste scheme  se aplică tuturor firmelor aflate în dificultate nu doar celor din turism.

Desigur că fiecare stat membru , inclusiv România, va lua măsuri specifice dar, la nivelul Comisiei, se discută deja  o repornire durabilă și un viitor mai inovator și bazat pe digitalizare care este  un obiectiv  pe termen lung. Totodată foaia de parcurs pentru turism se va discuta în cadrul unui  Summit pentru turism care privește  ecosistemul turistic viitor, imediat ce situația sanitară o va permite.

Discursul comisarului pentru piața internă, Thierry Breton, este disponibil aici.


 

 

 

Categories: Stiri