U.E. a crescut cu 37% finantarea pentru Programul LIFE: peste 280 milioane de Euro pentru proiecte in domeniul mediului, al naturii si al politicilor climatice

U.E. a crescut cu 37% finantarea pentru Programul LIFE: peste 280 milioane de Euro pentru proiecte in domeniul mediului, al naturii si al politicilor climatice

Peste 120 de noi proiecte in cadrul programului LIFE vor beneficia de aceasta finantare din partea UE si vor atrage investitii totale de aproape 590 de milioane EUR. Proiectele vor contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, vor sprijini Strategia UE in domeniul biodiversitatii si Planul de actiune pentru economia circulara si vor ajuta la redresarea ecologica in urma pandemiei de coronavirus si la transformarea Europei intr-un continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050.  Multe sunt proiecte cu caracter transnational, care implica mai multe state member, scopul fiind cel al protejarii mediului, refacerii cadrului natural si sprijinirii biodiversitatii.

Proiectele LIFE pot cu adevarat conduce la o schimbare concreta pe teren. Ele ofera solutii pentru unele dintre cele mai grave provocari ale epocii noastre, cum ar fi schimbarile climatice, distrugerea naturii si utilizarea nesustenabila a resurselor. Daca sunt reproduse rapid si pe scara larga la nivelul intregii UE, ele pot ajuta UE sa isi atinga obiectivele ambitoase cuprinse in Pactul verde european si pot contribui la construirea unei Europe mai ecologice si mai reziliente pentru noi toti, dar si pentru generatiile viitoare”a precizat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit.

Aproximativ 220 de milioane EUR sunt alocate unei game largi de proiecte ce vizeaza mediul si eficienta utilizarii resurselor, natura si biodiversitatea, guvernanta si informarea in domeniul mediului. Peste 60 de milioane EUR sunt destinate sprijinirii unor proiecte ce vizeaza combaterea efectelor schimbarilor climaticeadaptarea la acestea, precum si guvernanta si informarea in domeniu.

Sunt in discutie investitii majore menite sa protejeze si sa consolideze biodiversitatea Europei. Proiecte precum restaurarea turbariilor – ecosisteme unice care adapostesc multe specii foarte adaptate, rare si amenintate – vor contribui la punerea in aplicare a Strategiei UE in domeniul biodiversitatii. Turbariile sunt, totodata, si un important absorbant de carbon si pot ajuta Europa sa atinga neutralitatea climatica pâna in 2050.

Proiectele LIFE sprijina, de asemenea, reducerea consumului de energie in cladirile noi, in conformitate cu recent lansata Strategie a UE privind valul de renovari ale cladirilor. Fondurile vor fi utilizate pentru elaborarea unei solutii cu emisii scazute de dioxid de carbon universale si la un pret accesibil, care ar putea reduce consumul de energie in toate cladirile noi cu pâna la 40 %.

Fondurile vor fi directionate, de asemenea, catre proiecte care sa impiedice risipa de alimente si sa conduca la imbunatatirea gestionarii deseurilor in conformitate cu noul Plan de actiune al UE pentru economia circulara.

De asemenea, se aloca resurse financiare pentru numeroase proiecte care vor ajuta industriile mari consumatoare de energie sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera, in conformitate cu ambitiosul Plan al Comisiei pentru atingerea obiectivului pentru 2030 privind clima si cu obiectivul nostru privind neutralitatea climatica.
Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20201116_finantare_program_life_ro

Categories: Stiri