Ziua Europei 9 mai 2020
La 9 mai 1950, adică în urmă cu 70 de ani, Robert Schuman , ministrul de externe al Franței la acea dată, a făcut o declarație istorică în salonul l’Horloge din sediul Ministerului de Externe Francez, declarație ce marchează primul pas decisiv pentru integrarea europeană.Î n discursul său istoric, Robert Schuman și-a expus ideea pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa demers care, spunea acesta, ar face de neconceput războiul dintre națiunile europene. Viziunea sa a fost crearea unei instituții europene care să gestioneze producția de cărbune și oțel.
În anul 1952, s-a semnat Tratatul de la Paris de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) care a reunit șase țări (Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos), pentru a organiza libera circulație a cărbunelui și oțelului și pentru a elibera accesul la sursele de producție.
Tratatul a instituit o Înaltă Autoritate, o Adunare, un Consiliu de Miniștri și o Curte de Justiție. CECO avea personalitate juridică. Înalta Autoritate, precursoarea actualei Comisii Europene, era organismul executiv colegial independent care avea sarcina de a atinge obiectivele stabilite în tratat și de a acționa în interesul general al CECO. Aceasta cuprindea nouă membri (dintre care cel mult doi puteau fi de aceeași naționalitate), numiți pentru șase ani. A fost cu adevărat un organism supranațional cu putere de decizie. Înalta Autoritate supraveghea: modernizarea și îmbunătățirea producției; furnizarea de produse în condiții identice; dezvoltarea unei politici de export comune; și îmbunătățirea condițiilor de muncă în industria cărbunelui și oțelului.
Propunerea lui Schuman este considerată a fi începutul a ceea ce este acum Uniunea , așadar în fiecare an, la 9 Mai, celebrăm pacea și unitatea în Europa, acum în cele 27 State Membre.