Ziua Europei

Back to homepage

Ziua Europei 9 mai 2020

La 9 mai 1950, adică în urmă cu 70 de ani, Robert Schuman , ministrul de externe al Franței la acea dată,  a făcut o declarație istorică în salonul   l’Horloge din sediul Ministerului de Externe Francez, declarație ce marchează primul pas  decisiv pentru integrarea europeană.Î n discursul său istoric, Robert Schuman și-a expus ideea pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa demers care, spunea acesta,  ar face de neconceput războiul dintre națiunile europene. Viziunea sa a fost crearea unei instituții europene care să gestioneze producția de cărbune și oțel.

În anul 1952, s-a semnat Tratatul de la Paris de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) care a reunit șase țări (Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos), pentru a organiza libera circulație a cărbunelui și oțelului și pentru a elibera accesul la sursele de producție.

Tratatul a instituit  o Înaltă Autoritate, o Adunare, un Consiliu de Miniștri și o Curte de Justiție. CECO avea personalitate juridică. Înalta Autoritate, precursoarea actualei Comisii Europene, era organismul executiv colegial independent care avea sarcina de a atinge obiectivele stabilite în tratat și de a acționa în interesul general al CECO. Aceasta cuprindea nouă membri (dintre care cel mult doi puteau fi de aceeași naționalitate), numiți pentru șase ani. A fost cu adevărat un organism supranațional cu putere de decizie. Înalta Autoritate supraveghea: modernizarea și îmbunătățirea producției; furnizarea de produse în condiții identice; dezvoltarea unei politici de export comune; și îmbunătățirea condițiilor de muncă în industria cărbunelui și oțelului.

Propunerea lui Schuman este considerată a fi începutul a ceea ce este acum Uniunea , așadar în fiecare an, la 9 Mai, celebrăm pacea și unitatea în Europa, acum în cele 27 State Membre.

Concurs

“Pactul Ecologic European în viziunea mea”

Uniunea Europeană se angajează să devină primul bloc neutru climatic din lume până în 2050. Aceasta necesită investiții semnificative atât din partea UE, cât și din sectorul public național, precum și din sectorul privat. Planul de investiții al acordului European Green Deal – Planul de investiții pentru Europa durabilă – prezentat astăzi va mobiliza investițiile publice și va ajuta la deblocarea fondurilor private prin intermediul instrumentelor financiare ale UE, în special InvestEU, ceea ce ar duce la cel puțin 1 trilion de euro de investiții.

Doar aceste investiții nu sunt de ajuns dacă noi, cetățenii Uniunii Europene nu ne implicam, fiecare, în această transformare majoră a mediului în care trăim, învățăm și muncim.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen  a spus: „Oamenii sunt în centrul Pactului ecologic european, viziunea noastră de a face ca Europa să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Transformarea care ne este prezentă este fără precedent. Și va funcționa doar dacă este corect – și dacă funcționează pentru toți. Vom sprijini oamenii și regiunile noastre care trebuie să depună eforturi mai mari în această transformare, pentru a ne asigura că nu lăsăm pe nimeni în urmă.”

ob
  • Să dezvolte o nouă viziune asupra modului în care Europa poate deveni neutră din punct de vedere climatic, în rândul tinerilor cu varste cuprinse între 10-25 ani
  • Să creeze o legatură vizulă, puternică, între tineri și decidenții locali
  • Să încurajeze implicarea tinerilor în atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European.

Concurs

“Solidaritatea cetățenilor Uniunii Europene privind Covid-19”

La 70 de ani după declarația Robert Schumann, Europa și europenii trebuie să facă față  unei crize care face ca unitatea  să fie  mai importantă ca niciodată.  În aceste momente trebuie să ne amintim  cum europenii au făcut istorie în 1950 și să aducem un omagiu celor care fac istorie astăzi. Mai mult ca oricand este nevoie de solidaritate, de unitate, de spijin între oameni și într țări.

La 4 Mai 2020, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a găzduit un maraton de stângere de fonduri, un eveniment de o importanță majoră pentru asigurarea fondurilor privind cercetarea, producția și lansarea unui vaccin împotriva Coronavirus.

La finalizarea maratonului Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus

„Astăzi lumea a arătat o unitate extraordinară pentru binele comun. Guvernele și organizațiile globale de sănătate și-au unit forțele împotriva coronavirusului. Cu un astfel de angajament, suntem pe cale să dezvoltăm, să producem și să desfășurăm un vaccin pentru toți. Totuși, acesta este doar începutul. Trebuie să susținem efortul și să fim pregătiți să contribuim mai mult. Maratonul de gaj va continua. După guverne, societatea civilă și oamenii din întreaga lume trebuie să se alăture, într-o mobilizare globală de speranță și rezolvare.”

ob
  • Dezvoltarea sentimentelor de solidaritate, unitate și sprijin în rândul tinerilor cu vârsta între 10-25 ani ;
  • Dezvoltarea abilităților creative în rândul tinerilor;
  • Încurajarea colaborării on-line în rândul tinerilor;